ИЗЛОЖБЕ

 

Први управник и први упошњеници Архива су сваког новембра од 1955. до 1961. године организовали активност „Недеља Архива“ са циљем да се суграђани упознају са сврхом оснивања, постојања и рада Архива.

Покушавали су да прикупе што више архивске грађе, грађе која се налазила на терену тадашњих срезова или код приватних лица, грађу која је била склона пропадању или уништењу. Хтели су да укажу на важност документа, да га отргну од заборава и покажу који значај има документ за историчаре, социологе, књижевнике.

Сваке године биле су организоване изложбе архивских докумената као један од најстаријих облика културно-просветне делатности.

У току организовања ове активности Архив је 1955. године од Државног архива Србије добио плакат „Недеља прикупљања историјске грађе“ који је постављен у граду. Током трајања акције посећене су школе у Грделици, Крушевици, Шишави, Дејану и Бољару.

Године 1956. била је изложба архивских докумената која је организована у бившој кафани Далмација, а 1957. године постављена је изложба архивске грађе.

За време трајања „Недеље архива“ 1958. године Архив је урадио два излога у главној улици у којој је било изложено 115 докумената и књига. Изложени предмети су стајали десет дана и привукли су велику пажњу пролазника.

Од Дирекције ПТТ Ниш затражена је и добијена дозвола да се у време ове активности на свим писмима ставља жиг који је Архив израдио, а био је следеће садржине: „Недеља архиве 9 – 16.11.1958. год. Лесковац“. Следеће године Архив је о свом трошку штампао плакате који су били постављени свуда по граду.

У периоду када је трајала Недеља архива 1959. године, Архив је са Народним музејом организовао изложбу о развоју Радничког покрета која је била смештена у просторијама Архива. Изложено је било 96 експоната који су се односили на развој Радничког покрета и борбу радника за остварење својих права, као и развој индустрије и занатства овог краја.

Два паноа у центру града са темом „Окупација лесковачког краја 1915-1918. године“ урађени су 1960. године.

Последњи пут је 1961. године организована Недеља архива. Тада је Архив урадио дијапозитиве који су приказани за време одржавања филмских представа са следећим текстом: „Историјски архив прима и откупљује сва значајна документа из ближе и даље прошлости“, „Архивска документа нису мртва, већ су драгоцени сведоци наше прошлости, без које не може да се назре будућност“.

Архив и наредних година организује изложбе самостално или у сарадњи са неким установама културе – Народним музејом, Народном библиотеком или неком другом културном установом.

Током година организоване су следеће изложбе:

 

 • „Настанак и развитак народне власти на југу Србије 1941-1945“
  Поводом обележавања двадесетогодишњице заседања Антифашистичког већа народног особођења Југославије (АВНОЈ-а), Архив је у сарадњи са Народним музејом и Народном библиотеком припремио је и организовао изложбу 1963. године.
 • „Изложба фотографија поводом педесетогодишњице Комунистичке партије Југославије, СКОЈ- И Синдиката Србије“
  Архив је ову изложбу организовао са Архивом Ниша 1969. године.
 • „Развитак народне власти на југу Србије“
  Архив 1973. године поводом обележавања 30 година од заседања АВНОЈ-а организује изложбу са Народним музејом.
 • „30 годна слободног Лесковца“
  Архив је дао део својих фотографија, докумената и графикона Народном музеју са којим је изложба рађена 1974. године. Један радник Архива био је ангажован на припреми и изради изложбе.
 • „Животни пут Светозара Марковића“
  Изложбу је Архив организовао 1975. године у сарадњи са Архивом Србије. Изложба је приређена у ОШ „Светозар Марковић“ у Лесковцу, као и у радним организацијама и у осталим општинама које покрива Архив.
 • „Лесковачки крај кроз публикације писане на основу извора“
  Изложба приређена приликом отварања нове зграде Архива октобра 1975. године.
 • „Револуционарна делатност и ослободилачке акције народа југоисточне Србије против Турака у 19. веку“
  Поводом стогодишњице особођења од Турака југоисточне Србије, односно Лесковца, Архив је са музејима и архивима југоисточне Србије организовао и отворио ову изложбу у Беораду 1978. године. У Лесковцу је постављена у згради Гимназије.
 • „Изложба старих докумената и књига о Лесковцу и његовој околини“
  Изложбу је приредио Архив у својим просторијама поводом 25 година рада 1979. године.
 • “Дани рата и дани слободе“
  Архив је 1981. године, заједно са Народним музејом, припремио и организовао изложбу у част ослобођења Лесковца и поводом јубиларне 40-годишњице револуције и устанка народа и народности Југославије.
 • „Тито у Лесковцу“
  Архив је самостално припремио и организовао изложбу поводом јубиларне 90-годишњице од рођења друга Тита. Изложба је свечано отворена 24. маја 1982. године у Дому културе младих.
 • „Архивска грађа – извор за историју Лесковца 1877-1941“
  Изложбу су организовали Зоран Цекић, Верољуб Трајковић, Градимир Павловић и Драгица Миловановић 1986. Године. Била је постављена је у Лесковачком дому Југословенске народне армије.
 • „Солунци Јабланичког округа 1916-1918. године“
  Архив је организовао изложбу 1994. године поводом четрдесет година постојања Архива.
 • „Учесници јабланичког округа у Топличком устанку 1917“ и „Живот Лесковца на плакатама 1945-1955“
  Архив је организовао обе изложбе 1995. године.
 • „Лесковац кроз Varie“
  Повод за отварање изложбе докумената је био 60 година постојања и рада Архива. Аутор изложбе Марина Кулић.
 • „Архивска грађа извор за историју Лесковца 1877-1941“
  Изложба докумената која је урађења 1986. године постављена је на отвореном простору у централном градском парку у данима трајања Роштиљијаде.
 • „ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац 1913-1959“
  Архив је у сарадњи са ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац приредио и организовао изложбу докумената и фотографија. Аутори изложбе Данијела Симић и Марина Кулић.
 • „ОШ „Радоје Домановић“ Манојловце“
  Архив је урадио 2018. године изложбу фотографија и докумената у сарадњи са школом, а поводом 140 година постојања школе. Аутори Данијела Симић и Ивана Ранђеловић.
 • „ОШ „Десанка Максимовић“ Грделица“
  Повод за израду изложбе фотографија и докумената је 165 године постојања и рада школе. Ову изложбу 2019. године Архив је урадио у сарадњи са Основном школом у Грделици. Аутори Данијела Симић, Ивана Ранђеловић.