Активности

123.jpg

ОТВАРАМО ВРАТА ШКОЛАМА 2017

И ове године је Историјски архив Лесковац отворио своје просторије свим основним и средњим школама како би се што већи број младих упознао са радом Архива.Захваљујемо се свим школама које су посетиле нашу установу.

2,5 милиона динара Историјском архиву Лесковац

Са поносом можемо да објавимо да смо ове године на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката код Министарства културе и информисања пројектом МИКРОФИЛМОВАЊЕ архивске грађе и пројектом ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ архивске грађе, одлуком комисије Министарства за нашу установу обезбедили средства у укупном износу од 2.456.345,60 динара. 
Циљ пројекта МИКРОФИЛМОВАЊЕ је да се вредна архивкса грађа која се највише истражује стави на медијуму који ће убрзати претрагу заштити оригинале који се неће давати истраживачима и што је најважније архива ће бити смештена на носачима чији је радни век више од 500 година.
 Циљна група овог пројекта јесу истраживачи и шира друштвена заједница, јер ће проналажење потребних информација бити брже и једноставније, а пројекат је трајно одржив.У претходним покушајима да вршимо дигитализацију користили смо јефтине А3 скенере, као и дигиталне апарате и ту смо увидели низ проблема који се превазилазе набавком уређаја за скенирање великог формата, а чија куповина је предвиђена другим пројектом. Брзина скенирања, квалитет, проблеми са осветљењем и величина створених фајлова је била наша свакодневница. Набавком овог уређаја добијамо квалитетан скенирани документ који може да буде и до формата А2 +.Брзина скенирања са одговарајућим квалитетом омогућује просечном кориснику да уради и до хиљаду скенова у једном радном дану. Реализацијом пројекта, кроз набавку овог апарата ћемо урадити најпре дигитализацију црквених књига, а касније и архивске грађе, фондова који су архивистички сређени. Дигитализована архивска грађа, била би смештена на екстерне хард дискове а касније и серверу. Циљ је да у једном тренутку дођемо до стадијума да фонд који се прими и среди у истом тренутку и дигитализује. Велика нам је част што смо поред подршке и разумевања, које имамо од локалне самоуправе, посебно градоначелника и АЛЕР-а, добили и подршку Министарства културе и информисања, које је одобравајући ова, за нас врло значајна средства, омогућило да постанемо прва установа у региону која ће имати овакву опрему. 


Pročitaj više

Реновиран Историјски архив

Завршени су радови на другој фази санације Историјског архива. Радови су подразумевали замену столарије, реконструкцију фасаде, замену олука и уређење дворишта.

Pročitaj više

Почетак радова у оквиру друге фазе реконструкције Историјског архива

Почели су радови у оквиру друге фазе реконструкције Историјског архива. За њихово извођење из градске касе издвојено је милион динара, док ће сам Архив уложити још око 300 хиљада. Планирана је замена столарије, реконструкција фасаде, замена олука и уређење дворишта.

Pročitaj više
Powered by WebExpress